Warning: Undefined array key "language" in /var/www/vhosts/dietistenpraktijknoord.nl/httpdocs/cockpit/include/language.class.php on line 91
Behandeling bij maagverkleining - Dietistenpraktijk Noord - Drachten
Loading...
Skip to Content

Behandeling bij maagverkleining

Bariatrische chirurgie (chirurgische ingreep) is de laatste stap die genomen kan worden in de behandeling van obesitas. Bij zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas) wordt vaak gekozen voor een maagverkleinende operatie (metabole chirurgie). De meest voorkomende maagverkleining zijn de gastric bypass en de gastric sleeve.

Behandeling bariatrische chirurgie

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining en wat wordt er van je verwacht. Om jezelf goed voor te bereiden op een maagverkleining is het verstandig om eerst aan de slag te gaan met jouw voeding en leefstijl. In onze praktijk komen met regelmaat cliënten die graag begeleiding willen voor het voortraject. En ook in aanmerking willen komen voor de post operatieve begeleiding. Lees verder hoe wij jou kunnen helpen. 

Gezonde leefstijl

Dus in eerste instantie is het belangrijk om te leren hoe je een gezonde leefstijl kunt ontwikkelen en behouden. Hierbij krijg je begeleiding van een gespecialiseerde diëtist die jaren ervaring heeft met dit proces. Daarbij kijken we vooral naar jouw levensverhaal, je sociale omgeving, leefstijl, gedrag, beweging en andere activiteiten. We gaan samen je voedingspatroon aanpassen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alvast gewicht gaat verliezen. En ook om klachten, tekorten van vitaminen en mineralen en het uitrekken van de maag te voorkomen. Daarnaast krijg je vanuit het ziekenhuis of kliniek begeleiding van een psycholoog, verpleegkundige en een bewegingsdeskundige.   

Wat kun je verwachten van een maagverkleining

Een maagverkleining is geen quick fix. Het is een hulpmiddel om af te vallen. Dit geeft echter geen garantie voor de langere termijn. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over je lange termijn doelen voordat je aan een maagverkleining begint. Daarnaast kun je je ook afvragen wat de voor- en nadelen zijn van een maagverkleining. Vraag eens aan iemand die de maagverkleining heeft ondergaan hoe diegene de operatie heeft ervaren. Wat is hun ervaring hierbij? Zouden ze achteraf het anders hebben aangepakt? Uiteraard help ik je graag bij het vinden van de antwoorden op deze vragen. 

Voortraject behandeling bariatrische chirurgie

In het voortraject voor de behandeling van de maagverkleining kun je verwachten dat dat wij je helpen met het stoppen met diëten. We gaan ons richten op een bewustwordingsproces. Dus vragen over : Ben je bewust van hoe je voeding- gedrag en leefstijl nu is? Wat zijn je lange termijn doelen? kunnen worden behandeld. We richten ons op het vergroten van je kennis op het gebied van gezonde voeding en portiegrootte voor, tijdens en na de operatie.

Natraject behandeling bariatrische chirurgie

Redenen om na een maagverkleining een afspraak te maken met de diëtist kunnen zijn:

 • terugvallen in je oude eetpatroon;
 • te weinig eten;
 • angst om te eten;
 • geen honger of verzadigingsgevoel;
 • bij dumpingsklachten: pijn, zweetaanval, misselijkheid, duizeligheid, trillen, diarree;
 • aankomen in gewicht binnen de eerste drie jaar;
 • andere lichamelijke klachten;
 • bij een zwangerschapswens;
 • problemen met vitamine en mineralen toevoegen aan je dagelijkse voeding (suppletie);
 • voeding bij plastische chirurgie door extreem afvallen;
 • bij onzekerheid en wanneer je je afvraagt of je goed bezig bent; 
 • angst voor het aankomen in gewicht en het behouden van je slanke figuur;

Een natraject volgen bij onze diëtistenpraktijk na een maagverkleining is een logische stap. Hierdoor kun je een verbeterde leefstijl aanleren. Voel je je sterker omdat je er niet alleen voorstaat. We begeleiden veel mensen die een maagverkleining hebben ondergaan en graag de leefstijl en gedragsverandering door willen zetten. Samen op naar een gezond leven dat wil jij toch ook. 

Om in aanmerking te komen voor begeleiding van onze praktijk hebben wij een verwijzing van de huisarts of specialist van het ziekenhuis of kliniek nodig. 

 

Maak een afspraak

Waarom kies jij voor Diëtistenpraktijk Noord?

01. Eén aanspreekpunt
02. Resultaat gerichte benadering
03. Afvallen zonder een streng dieet

Reviews

Blog

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Kim • dinsdag 1 februari 2022
Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om...
Lees meer
De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

Kim • zondag 17 januari 2021
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Avocado is de vrucht van de Persea gratissima (avocadoboom). De avocado boom kent zijn oorsprong in het subtropische...
Lees meer
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

Kim • donderdag 13 januari 2022
Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme veroorzaakt. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende gezondheidstoestand die wordt ervaren door een op de 10 vrouwen in de...
Lees meer

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Adres
De nova cura 11
9207 BN Drachten
info@dietistenpraktijknoord.nl
Openingstijden
Maandag 09:00 - 21:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 21:00
Zaterdag 09:00 - 12:00
Zondag Gesloten
Contact
info@dietistenpraktijknoord.nl
06 429 55 281
Patiëntenfederatie Nederland
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Kwaliteitsregistratie voor Paramedici
06 429 55 281