Warning: Undefined array key "language" in /var/www/vhosts/dietistenpraktijknoord.nl/httpdocs/cockpit/include/language.class.php on line 91
voedingsblog - Dietistenpraktijk Noord - Drachten
Loading...
Skip to Content

Voedingsblog

Voedingsinspiratie en tips

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Avocado is de vrucht van de Persea gratissima (avocadoboom). De avocado boom kent zijn oorsprong in het subtropische gedeelte van Midden-Amerika, waar hij al meer dan 7000 jaar wordt gecultiveerd. Avocado olie wordt geperst uit het vruchtvlees. De avocado pit zelf bestaat 25% uit olie. Wat is de wetenschappelijke gezondheidsvoordeel van avocado olie.
De avocado is een bijzondere vrucht. In tegenstelling tot de meeste soorten fruit is het rijk aan gezonde vetten en wordt het vaak gebruikt om olie te produceren. Hoewel avocado-olie niet zo bekend is als olijfolie, is het net zo gezond en lekker. Avocado-olie heeft ook tal van voordelen, die grotendeels verband houden met het gehalte aan antioxidanten en gezonde vetten.
 
Hier zijn 10 wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van avocado-olie. 
1. Rijk aan oliezuur, een zeer gezond vet
De avocado olie is rijk aan vitamine A, D en E en carotenoïden. De verhouding van de vetzuren zijn als volgt: 70% enkelvoudig onverzadigd, 10% meervoudig onverzadigd, en 20% verzadigde vetzuren. Avocado olie is bijzonder rijk aan oliezuur. De avocado bevat zowel omega 3, omega 6 vetzuren en omega 9 vetzuren. Hoewel avocado-olie een hoge verhouding tussen omega-6 en omega-3 (13: 1) heeft, hoeft dit geen probleem te zijn, aangezien de totale hoeveelheid omega-6 relatief laag is.
wetenschap-gezondheid-avocado-olie

Avocado-olie is de natuurlijke olie die uit het vruchtvlees van een avocado wordt geperst. Bijna 70% van de avocado-olie bestaat uit gezond oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd omega-9-vetzuur. Dit vetzuur is ook het hoofdbestanddeel van olijfolie en wordt verondersteld gedeeltelijk verantwoordelijk te zijn voor de gezondheidsvoordelen ervan.

DUS:
De gezondheidsvoordelen van avocado olie

Het meest voorkomende vetzuur in avocado-olie is oliezuur. Oliezuur biedt een tal van  gezondheidsvoordelen.
 
2. Vermindert cholesterol en verbetert de gezondheid van het hart
Verschillende onderzoeken hebben voordelen voor de gezondheid van het hart gemeld. In een dierenonderzoek werd avocado-olie vergeleken met kokos-, olijf- en maïsolie. Het blijkt dat avocado-olie gunstige effecten heeft op het cholesterolgehalte in het bloed (4). Bovendien blijken avocado-olie en olijfolie het meest effectief te zijn bij het verhogen van HDL, het ‘goede’ cholesterol. Bij dieren kan avocado-olie de triglyceriden in het bloed en het LDL-cholesterolgehalte verlagen, evenals de bloeddruk verlagen.

DUS:

Een paar studies bij dieren (zie: noot 1 onderaan artikel) tonen aan dat avocado-olie de gezondheid van het hart ten goede kan komen, inclusief verlaagde bloeddruk en cholesterol in het bloed.
 
Hoog in luteïne, een antioxidant met voordelen voor de ogen
Avocado-olie is een relatief goede bron van luteïne, een carotenoïde die van nature in je ogen wordt aangetroffen. Het werkt als een antioxidant die voordelen heeft voor de gezondheid van het oog. Het eten van veel luteïne kan het risico op grijze staar (cataract) en leeftijdsgebonden slijtage van het centrale netvlies (macularius degeneratie) verminderen, wat veelvoorkomende leeftijd gerelateerde oogziekten zijn. Je lichaam maakt geen luteïne aan, dus je moet het uit je voeding halen.

DUS:

Luteïne is een carotenoïde die voorkomt in avocado-olie. Deze voedingsstof verbetert de gezondheid van het oog en kan het risico op aan leeftijd gerelateerde oogziekten verlagen.
 
Verbetert de opname van belangrijke voedingsstoffen
Sommige voedingsstoffen hebben vet nodig om door uw lichaam te worden opgenomen. Onder deze zijn de carotenoïde antioxidanten, dit zijn pigmenten die in veel plantaardig voedsel worden aangetroffen. Fruit en groenten die rijk zijn aan carotenoïden, bevatten echter doorgaans weinig vet. In een onderzoek (systematische review) is aangetoond dat het toevoegen van avocado-olie aan een salade met wortels, snijsla en spinazie de opname van carotenoïden verhoogde. De toename was aanzienlijk 4,3 tot 17,4 keer in vergelijking met een salade zonder vet.

DUS:

Er is een goede reden om een ??gezonde bron van vet zoals avocado-olie op te nemen bij het eten van groenten, omdat het de opname van carotenoïde antioxidanten tot wel 17 keer kan verhogen.

Waarom kies jij voor Diëtistenpraktijk Noord?

01. Eén aanspreekpunt
02. Resultaat gerichte benadering
03. Afvallen zonder een streng dieet

Reviews

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Adres
De nova cura 11
9207 BN Drachten
info@dietistenpraktijknoord.nl
Openingstijden
Maandag 09:00 - 21:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 21:00
Zaterdag 09:00 - 12:00
Zondag Gesloten
Contact
info@dietistenpraktijknoord.nl
06 429 55 281
Patiëntenfederatie Nederland
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Kwaliteitsregistratie voor Paramedici
06 429 55 281