Warning: Undefined array key "language" in /var/www/vhosts/dietistenpraktijknoord.nl/httpdocs/cockpit/include/language.class.php on line 91
voedingsblog - Dietistenpraktijk Noord - Drachten
Loading...
Skip to Content

Voedingsblog

Voedingsinspiratie en tips

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om gezond te blijven. Ze leveren geen energie. Doordat het lichaam bijna (Vitamine A, D, E en K zijn uitzonderingen) geen vitamines aan kan maken is het nodig om gezond te eten. 
Er zijn verschillende vitaminedeficiënties (betekent: tekort) die tot vermoeidheid kunnen leiden. Om welke vitaminen gaat dit dan precies?
Thiamine (vitamine B1)
Riboflavine (B2)
Niacine (B3)
Foliumzuur (B11)
Vitamine B12
Biotine (B8)
Vitamine C
Vitamine D
Vermoeidheid door vitaminetekort
 
In welke voedingsmiddelen zitten deze vitaminen?
In alle niet geraffineerde en bewerkte voedingsproducten zoals: Groenten, fruit, granen, noten, vlees, vis etc. Pure voeding dus. Je kunt naast vitaminetekort ook tekorten krijgen aan spoorelementen en mineralen, dit staat allemaal met elkaar in verband.
 
Waar kan een diëtist jou bij helpen?
Een vitaminetekort spoor je op door een bloedtest te doen bij de huisarts. De huisarts constateert uit de laboratoriumgegevens of je een vitaminetekort hebt. Vervolgens kom je terecht bij de diëtist om dit probleem voor jou op te lossen.
Dit gebeurt in de basis met een goed voedingsadvies en kan hand en hand gaan met een aanvullend supplement. Dus een vitamine in een pil vorm. Hier schuilt een ader onder het gras. Sommige mensen denken: “ik neem gewoon wat extra vitamines dan voorkom ik wel een tekort”. 
Dus, in de basis zoekt de diëtist naar de oorzaak van de vermoeidheid door vitaminetekort. Hieronder leg ik je uit waarom je beter niet zelf kunt gaan dokteren. 
 
Waarom je niet zelf moet gaan dokteren met vitaminepillen?
Om het simpele feit dat je niet exact weet in welke hoeveelheid en welke vitaminen je precies binnen krijgt. Wat bedoel ik hiermee. Je krijgt via de voeding ook vitaminen, mineralen en spoorelementen binnen, misschien wel genoeg en ligt daar het probleem helemaal niet. En een teveel aan vitamines kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Een diëtist analyseert jouw voeding en kijkt naar jouw medische verleden, BMI, medicatiegebruik, intoleranties etc. Op deze manier kom ik er vrij snel achter waarom jouw lichaam bijvoorbeeld moeite heeft om de vitaminen op te nemen. Dus niet gaan dokteren daar zijn huisartsen voor die je fantastisch kunnen helpen met het stellen van een diagnose.
Daarna gewoon naar de diëtist voor een goed voedingsadvies. En nee, een diëtist is er niet alleen om strenge diëten voor te schrijven. Wij houden niet van strenge diëten want die kun je vaak niet langdurig volhouden. Integendeel, ik kan jou helpen door de tekorten weg te werken op een logische manier. O ja, en het scheelt je een hoop geld. Reken maar uit wat je per jaar opeet aan overdadige vitaminepreparaten. Tja, dat is dus een commerciële business. Trap er niet in!!!
 
Wat kun je zelf doen
Je kunt zelf al heel wat doen. Bijvoorbeeld door:
Bij overgewicht af te vallen. Ook daar kan ik je bij helpen/ zonder jojo-effect!
Door een evenwichtige voeding te gaan eten. Ook hierbij kan ik je helpen.
Te stoppen met roken! (Begin je bij mij met overgewicht dan help ik je uiteindelijk ook van het roken af. Dit is een logische stap in jouw proces)
Ga meer bewegen. In ieder geval elke dag 30 minuten actief wandelen is al een vooruitgang.
Stoppen of minder alcohol drinken. 
 
Wist je dat?
Er voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen een advies geldt om extra vitamine D te nemen. Check hiervoor het voedingscentrum.
 
Voedingscheck
Ik voer regelmatig een voedingscheck uit. Wat is dit precies. Voor mensen zoals jij die vragen hebben over, wat gezonde voeding precies is en of het nodig is om vitaminen te slikken. Bij een voedingscheck ga ik een analyse maken van jouw voeding en medische achtergrond, BMI e.d. om te kijken of je genoeg vitaminen, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt. Voor een vrijblijvend advies kun je mij mailen of bellen.  Heb je vragen of wil jij ook een voedingscheck, klik dan op de onderstaande knop.

Waarom kies jij voor Diëtistenpraktijk Noord?

01. Eén aanspreekpunt
02. Resultaat gerichte benadering
03. Afvallen zonder een streng dieet

Reviews

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Adres
De nova cura 11
9207 BN Drachten
info@dietistenpraktijknoord.nl
Openingstijden
Maandag 09:00 - 21:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 21:00
Zaterdag 09:00 - 12:00
Zondag Gesloten
Contact
info@dietistenpraktijknoord.nl
06 429 55 281
Patiëntenfederatie Nederland
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Kwaliteitsregistratie voor Paramedici
06 429 55 281