Warning: Undefined array key "language" in /var/www/vhosts/dietistenpraktijknoord.nl/httpdocs/cockpit/include/language.class.php on line 91
Behandeling Prikkelbare darmsyndroom (PDS) - Dietistenpraktijk Noord - Drachten
Loading...
Skip to Content

Behandeling Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) s een veel voorkomende darmaandoening. Klachten hierbij zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, winderigheid of een opgezette buik door gasvorming. Daarnaast kun je ook last hebben van diarree en/of obstipatie (verstopping van de ontlasting. Op dit moment wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaken van PDS. 
 

Behandeling bij Prikkelbare Darmsyndroom (PDS)

De klachten die je ervaart kunnen heel erg verschillend zijn per persoon. Vaak is de oorzaak terug te vinden in het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Soms helpt het om gezonde vezelrijke voeding toe te voegen aan de voeding. Terwijl het toevoegen van vezels bij iemand anders juist weer kunnen zorgen voor het verergeren van de klachten. Een algemeen dieetadvies is daarom niet wijs bij een prikkelbare darm syndroom. Een grondige analyse van jouw voedingsinname is de eerste stap in de richting van een goed behandelplan. 

Hoe kunnen wij jou helpen?

Na de analyse van de voeding gaan we aan de slag met het aanpassen van jouw voedingspatroon. Het aanpassen van de voeding kan al zorgen voor een vermindering van de klachten. En hierbij zorgen we voor een gezonde inname van de voedingsmiddelen om tekorten te voorkomen. 

Kan het FODMAP dieet helpen?

Als je merkt dat je buikklachten verergeren van ui, knoflook, bruine bonen en kool dan kan een FODMAP-dieet (cursus) je helpen. Door dit dieet te volgen krijg je namelijk meer inzicht in de bron van het voedingsmiddel wat bij jou het probleem veroorzaakt. Voordat we hieraan beginnen gaan we eerst grondig jouw voedingsinname bekijken. Dit doen we aan de hand van de NICE richtlijn voor PDS.

Probiotica

De bacteriën in je darm worden ook wel de darmflora genoemd. Het bestaat uit ongeveer 1 biljard bacteriën en weegt bij elkaar zo rond de 1,5 kilo. Het is belangrijk voor je gezondheid om een evenwicht te hebben tussen nuttige en schadelijke bacteriën. Een probiotica (probioticum) is een capsule met levende, gezonde bacteriën die een gezondheidsbevorderende werking hebben. Hierdoor wordt het evenwicht in je darmen verbeterd.

Een goede darmflora zorgt er namelijk voor dat je een betere spijsvertering, stoelgang en immuunsysteem kunt ontwikkelen. het kan ook effectief zijn bij huiduitslag (galbulten, eczeem) en allergie. De darmflora kan uit evenwicht worden gebracht door medicijnen (antibiotica), ziekten of infecties. Verder blijkt uit medisch onderzoek dat het combineren van verschillende probiotische bacteriën het meeste effect heeft. 
  

Maak een afspraak

Waarom kies jij voor Diëtistenpraktijk Noord?

01. Eén aanspreekpunt
02. Resultaat gerichte benadering
03. Afvallen zonder een streng dieet

Reviews

Blog

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Kim • dinsdag 1 februari 2022
Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om...
Lees meer
De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

Kim • zondag 17 januari 2021
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Avocado is de vrucht van de Persea gratissima (avocadoboom). De avocado boom kent zijn oorsprong in het subtropische...
Lees meer
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

Kim • donderdag 13 januari 2022
Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme veroorzaakt. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende gezondheidstoestand die wordt ervaren door een op de 10 vrouwen in de...
Lees meer

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Adres
De nova cura 11
9207 BN Drachten
info@dietistenpraktijknoord.nl
Openingstijden
Maandag 09:00 - 21:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 21:00
Zaterdag 09:00 - 12:00
Zondag Gesloten
Contact
info@dietistenpraktijknoord.nl
06 429 55 281
Patiëntenfederatie Nederland
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Kwaliteitsregistratie voor Paramedici
06 429 55 281