Warning: Undefined array key "language" in /var/www/vhosts/dietistenpraktijknoord.nl/httpdocs/cockpit/include/language.class.php on line 91
Behandeling bij overgewicht - Dietistenpraktijk Noord - Drachten
Loading...
Skip to Content

Behandeling bij overgewicht

Wat betekent overgewicht

Overgewicht betekent dat je lichaamsgewicht hoger is in verhouding tot jouw lichaamslengte en dat is niet gezond voor je. Meestal is overgewicht een gevolg van een geleidelijke toename van vetweefsel. Dit komt doordat de hoeveelheid energie die je uit de voeding die je eet en drinkt hoger is dan dat je lichaam verbrandt.
 
Verschillende oorzaken
Voor het veroorzaken van overgewicht kan er sprake zijn van verschillende factoren waarmee je te maken hebt. Door deze factoren is het bijvoorbeeld moeilijker om af te vallen of op gewicht te blijven. Je kunt hierbij denken aan een obesogene omgeving, individuele oorzaken en genetische invloeden. Een obesogene omgeving is een omgeving die jou stimuleert om veel te eten en daarbij weinig te bewegen. 

Als er sprake is van individuele oorzaken kun je bijvoorbeeld denken aan het volgende. Het eten van te grote porties en tussendoortjes. En teveel voeding met een hoge energiedichtheid. Hierbij kun je denken aan snoep, chips, pizza, patat etc. Maar ook de suikerhoudende frisdranken en alcohol hebben een hoge energiedichtheid. Denk bijvoorbeeld aan cola en sappen.

Als je teveel afleiding hebt tijdens het eten kan het zijn dat je meer eet. Bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken. Doordat je minder beweegt en niet sport kun je ook sneller aankomen in gewicht. Maar ook een verandering in persoonlijke sfeer, denk aan samenwonen, kinderen krijgen, werkeloosheid of pensionering kunnen allemaal van invloed zijn op je gewicht. Daarnaast kan het stoppen met roken van invloed zijn. Of willen de zwangerschapskilo’s er niet meer af na de bevalling. 

Van sommige medicatie kun je 1 a 2 kilo aankomen in gewicht. Of speelt er op mentaal vlak veel, denk hierbij aan onverwerkte ervaringen, slecht slapen of een trauma. Deze mentale problemen kunnen er ook voor zorgen dat je last krijgt van eetbuien. Uit een aantal wetenschappelijke artikelen wordt een relatie gelegd met depressie (klachten) en overgewicht. Vermoedelijk komt dit voort uit een vitamine en mineralen tekort. 

Overgewicht en de gezondheidsrisico's

Wanneer je overgewicht of obesitas hebt, dan heb je een verhoogd risico op diabetes type 2 (suikerziekte), hoge bloeddruk, beroerte, verminderde vruchtbaarheid, galstenen, osteoporose, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker.

Heb jij overgewicht of obesitas en Heb je het idee dat je sociale leven hieronder lijdt? wil je lekkerder in je vel zitten? Je fitter voelen? meer energie hebben? Dat kan! 

Overgewicht en de behandeling van de diëtist

Een behandeling bij overgewicht begint bij jezelf. Neem actie en zoek een bij jou passende begeleiding. Door middel van een uitgebreide analyse ga ik onderzoeken waar jouw overgewicht vandaan komt. We beginnen met een online formulier, gevolgd door een intake gesprek van een uur. In dit gesprek wordt de voedingsinname besproken maar ook de andere factoren. Daarnaast stellen we samen een doel op en worden er gegevens verzameld zodat we een nulmeting hebben. Dit wordt het uitgangspunt voor een uitgebreid en onderbouwd persoonlijk voedingsplan.

Met dit voedingsplan ga jij aan de slag. Je bent niet alleen want ik ga jou helpen. Qua motivatie maar ook inzicht geven in waarom het soms niet lukt. En wat je dan wel kunt doen. Je krijgt dus een zet praktische handvatten. 

Een verandering in gewicht begint bij jou! 

Maak een afspraak

Waarom kies jij voor Diëtistenpraktijk Noord?

01. Eén aanspreekpunt
02. Resultaat gerichte benadering
03. Afvallen zonder een streng dieet

Reviews

Blog

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Kim • dinsdag 1 februari 2022
Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om...
Lees meer
De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

Kim • zondag 17 januari 2021
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Avocado is de vrucht van de Persea gratissima (avocadoboom). De avocado boom kent zijn oorsprong in het subtropische...
Lees meer
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

Kim • donderdag 13 januari 2022
Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme veroorzaakt. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende gezondheidstoestand die wordt ervaren door een op de 10 vrouwen in de...
Lees meer

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Adres
De nova cura 11
9207 BN Drachten
info@dietistenpraktijknoord.nl
Openingstijden
Maandag 09:00 - 21:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 21:00
Zaterdag 09:00 - 12:00
Zondag Gesloten
Contact
info@dietistenpraktijknoord.nl
06 429 55 281
Patiëntenfederatie Nederland
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Kwaliteitsregistratie voor Paramedici
06 429 55 281