Coeliakie spreek je uit als seuliakie (seu-lia-kie). Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Als iemand met coeliakie gluten eet, leidt dat tot activatie van het immuunsysteem. Er worden antistoffen gevormd. Bij herhaaldelijk gebruik van gluten leidt dat tot beschadiging van het slijmvlies in de dunne darm, waardoor de darmvlokken kapot gaan. Dit kan verschillende klachten tot gevolg hebben.
Ook worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. De meest voorkomende klachten zijn: buikpijn, winderigheid, afwijkend ontlastingspatroon, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, misselijkheid en gewichtsverlies. Maar ook botontkalking, humeurigheid, depressiviteit, onvruchtbaarheid, neurologische afwijkingen en tekorten (zoals, vitamine B, D, ijzer), komen regelmatig voor. Sommige mensen met coeliakie hebben weinig klachten, maar helaas betekent dit niet dat het geen nadelige gevolgen heeft.
Klachten
Ook worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. De meest voorkomende klachten zijn:
Sommige mensen met coeliakie hebben weinig klachten, maar helaas betekent dit niet dat het geen nadelige gevolgen heeft. Kenmerken van coeliakie bij kinderen zijn platte billen, dunnen armen, veel huilen en achterblijven in groei en gewicht gaan gepaard met deze aandoening. Voor volwassenen ligt het wat gecompliceerder.
Hoe vaak komt coeliakie voor
Coeliakie is bij 1% van de Nederlandse bevolking vastgesteld, maar dit aantal neemt sterk toe. De diagnose coeliakie kan zowel op jonge als op volwassen leeftijd gesteld worden. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 140.000, weten dat nog niet. De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft een test gemaakt om een eerste inschatting te kunnen maken of iemand wel of geen coeliakie heeft. Klik hier om deze test te maken.
Denk je dat je coeliakie hebt, ga dan eerst naar de huisarts en een MDL- specialist voor een diagnose.
Auto-immuunziekte
Bij een auto-immuunziekte maakt je lichaam antistoffen tegen je eigen weefsels. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm.
Risico's
Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Dit is een groot oppervlakte voor de voedselopname. Dus voor de opname van voeding, vitamines en mineralen etc. Iemand met coeliakie Bij iemand coeliakie kan door het langdurig eten van gluten ontstekingsreacties ontstaan. Door deze ontstekingen worden de darmvlokken beschadigd. Dus worden de voedingsstoffen niet meer opgenomen door de darmen.
Glutenvrij
Voor mensen die niet tegen gluten kunnen is slechts één behandeling mogelijk: een glutenvrij dieet. Ik kan je hierbij heel goed op weg helpen. Tevens ben ik aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De enige behandeling van coeliakie is een levenslang glutenvrij dieet.
Gluten komt voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar is vaak besmet met gluten. Gluten komen ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, crackers, koek, pizza, pasta, meel, bloem, deeg, cake, wraps en gebak. Daarnaast zit gluten vaak verborgen in bijvoorbeeld soep, saus, snoep, ijs, bier, cornflakes, vleeswaren, bouillonpoeder en kant-en-klare producten en maaltijden.
Een glutenvrij dieet houdt in dat alle granen die gluten bevatten en de producten die hiervan zijn gemaakt, worden vermeden. Pas dan kan het darmslijmvlies herstellen en zullen de klachten verminderen. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon.
Om goed te kunnen beoordelen of je iets wel of niet mag eten, heb je veel kennis van voeding nodig. Door het volgen van een glutenvrij dieet kunnen de klachten vaak snel afnemen. Wij kunnen je helpen een glutenvrij dieet in jouw leven in te passen. Daarbij wordt er goed gekeken naar de juiste voedingsvervangers zonder hierbij voedingstekorten te krijgen.
Samen stellen we een voedingspatroon samen en bekijken we welke producten je wel en niet kunt eten. Het goed kunnen lezen en beoordelen van etiketten is hierbij erg belangrijk. In het glutenvrije dieet ontbreken de graansoorten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten en is de kans op tekorten aan vitamines en mineralen groot. Het is dus verstandig om samen te kijken naar vervangende producten en supplementen.
Weetjes
coeliakie nog al eens voorkomt in relatie met andere ziekten
coeliakie erfelijk is. Laat je naaste familieleden ook screenen
Alert worden op misleidende teksten als ‘kan sporen van gluten bevatten’
Gluten ook voorkomen in geneesmiddelen, make-up, knutselmateriaal etc.
Glutenvrije dieetproducten vaak helemaal niet gezond zijn
Glutenvrij brood bakken is een kunst die je kunt leren
Glutenvrij brood en crackers is geen jodium toegevoegd.
Er ook sprake kan zijn van een gluten stapeling bij coeliakie
Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om...
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Avocado is de vrucht van de Persea gratissima (avocadoboom). De avocado boom kent zijn oorsprong in het subtropische...
Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme veroorzaakt. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende gezondheidstoestand die wordt ervaren door een op de 10 vrouwen in de...