Warning: Undefined array key "language" in /var/www/vhosts/dietistenpraktijknoord.nl/httpdocs/cockpit/include/language.class.php on line 91
Behandeling bij Menopauze - Dietistenpraktijk Noord - Drachten
Loading...
Skip to Content

Behandeling bij Menopauze

Wat betekent het woord menopauze?

Met de menopauze wordt ook wel de  laatste menstruatie van een vrouw bedoeld. In deze fase of overgang houden de eierstokken geleidelijk aan op het vrouwelijke oestrogeen aan te maken. Tegenwoordig zijn er veel onderzoeken naar de klachten en behandeling van de menopauze. 

Je bent niet alleen 

In Nederland zijn er ongeveer 1,8 miljoen vrouwen die in de menopauze zitten. Het grootste gedeelte hiervan, ongeveer 82 procent ervaart klachten. Doordat deze klachten soms zo erg zijn kan dit een belemmering zijn op jouw dagelijks functioneren.
Ook is het zo dat op lange termijn de menopauze gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Hierbij kun je denken aan osteoporose, hart- en vaatziekten, een verhoogd cholesterol en in gewicht aankomen.  

Gemiddeld genomen komen de meeste vrouwen tussen hun 45e en 55e levensjaar in de menopauze terecht. Menopauze klachten kunnen heel goed verholpen worden door aanpassingen in de voeding en leefstijl.

Over het algemeen genomen is het vaak voor een huisarts geen reden om een doorverwijzing te geven. Het kan zijn dat de huisarts nog geen ervaring heeft met de invloed van gezonde voeding op de menopauzale klachten. Je kunt bij mij terecht zonder doorverwijzing. 
 

In gewicht aankomen

Doordat de oestrogenen dalen, gaat het lichaam over op vetopslag. Daardoor kom je aan in gewicht. Helaas op plaatsen op je lichaam waar je dit niet wilt. Denk bijvoorbeeld aan je buik en rond je middel. Een teveel aan buikvet of visceraal vet is niet goed voor je gezondheid. Naast dat je hier niet direct gelukkig van wordt is een teveel aan visceraal vet een oorzaak van een verhoogt risico op hart- en vaatziekten.  
Door een aangepast dieet te volgen kom je minder snel aan in gewicht. Daarnaast kun je doordat je een gezond voedingspatroon volgt een vermindering van de klachten ervaren. Graag help ik jou om een gezond voedingspatroon te vinden dat bij je past. 
 

Spiermassa

Doordat je lichaam ouder wordt, maakt je minder spiermassa aan. Doordat je minder spiermassa hebt, verbrand je in rust minder energie. Dus hoe meer spiermassa hoe groter de verbranding. Door een vermindering van de spiermassa gaat de stofwisseling minder energie verbruiken. Dit zorgt er dus voor dat je in gewicht aankomt. 


Schildklier

De schildklier is een orgaan in je keel die de snelheid van de stofwisseling reguleert. Het is mogelijk dat de schildklier tijdens de menopauze minder goed werkt. Dit komt door de schommelingen van oestrogenen en progesteron. Dit kan ook een reden zijn dat je sneller aankomt in gewicht. 
 

Slapen

Slaaptekort heeft invloed op je gewicht. Vrouwen die in de menopauze last hebben van slaapproblemen kunnen hierdoor wat zwaarder worden. Dit kan komen doordat er te weinig groeihormoon wordt aangemaakt. 
 

Stress

Sommige vrouwen ervaren de menopauze als een stressvolle periode. Doordat je stress ervaart wordt de productie van cortisol verhoogd. Ook dit kan ervoor zorgen dat je gewicht toeneemt. 
 

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is tijdens en na de menopauze extra belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je minder risico loopt op ziekten en daarnaast voel je je ook beter. Ik help je graag met het behouden of bereiken van een gezond gewicht. 
 

Behandeling bij menopauze

Een gezond voedingspatroon met vitamines en mineralen en een gezonde levensstijl is de basis voor een gezonde hormoonhuishouding en vermindering van de overgangsklachten. Naast gezonde voeding helpt het ook om regelmatig te bewegen.

Heb je vragen over de menopauze, dan kun je vrijblijvend contact met mij opnemen.  

Maak een afspraak

Waarom kies jij voor Diëtistenpraktijk Noord?

01. Eén aanspreekpunt
02. Resultaat gerichte benadering
03. Afvallen zonder een streng dieet

Reviews

Blog

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Kim • dinsdag 1 februari 2022
Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om...
Lees meer
De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

Kim • zondag 17 januari 2021
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Avocado is de vrucht van de Persea gratissima (avocadoboom). De avocado boom kent zijn oorsprong in het subtropische...
Lees meer
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

Kim • donderdag 13 januari 2022
Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme veroorzaakt. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende gezondheidstoestand die wordt ervaren door een op de 10 vrouwen in de...
Lees meer

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Adres
De nova cura 11
9207 BN Drachten
info@dietistenpraktijknoord.nl
Openingstijden
Maandag 09:00 - 21:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 21:00
Zaterdag 09:00 - 12:00
Zondag Gesloten
Contact
info@dietistenpraktijknoord.nl
06 429 55 281
Patiëntenfederatie Nederland
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Kwaliteitsregistratie voor Paramedici
06 429 55 281