Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Een gezond weekmenu zorgt ervoor dat jij je eetbuien onder controle krijgt. Laat je inspireren door deze tips.
Maak je menu op een vast moment
Schrijf op een vast moment in de week neer wat je wanneer gaat eten. Leg jouw agenda samen met die van je huisgenoten en houd rekening met ieders plannen en voorkeuren. Wie eet wanneer (niet) mee? Wie kookt wanneer? Hoeveel tijd heb je om te koken en te eten? Denk ook aan etentjes buitenshuis of verzin ideeën voor lunchpakketten. Hulp nodig neem dan contact met mij op.
Plan alle eetmomenten
Denk over alle eetmomenten na wanneer je je menu maakt: ontbijt, lunch, tussendoortjes, avondmaaltijd, eventueel een toetje, … Zo vermijd je verrassingen. Lopen de meeste eetmomenten al goed? Plan dan alleen de maaltijden die stroever gaan.
Houd vast aan je eigen stijl
Kies voor maaltijden die bij jou en je levensstijl passen. Vind je quinoa meer iets voor hippe vogels? Duik dan in de klassieke “Hollandse pot” en diep er de gezonde opties uit op.
Varieer!
Gezond eten eentonig? Dat denk je maar. De variaties zijn eindeloos. Wissel volkorenbrood en havermout af, kies telkens voor een andere groente- of fruitsoort, ruil je fruit eens in voor een potje yoghurt of een handvol ongezouten noten. Eet de ene dag volkorenbrood en de andere volkorenwraps, gekookte aardappelen, puree of volkorenpasta. En combineer ze afwisselend met vis, vlees, ei, peulvruchten, andere vervangproducten, …
Volg de seizoenen
Kies voor seizoensgerechten, bijvoorbeeld in de herfst en winter stamppot/hutsepot, ovenschotel, stoofpotje, soep. In de zomer smaakt rauwkost en koude salade beter. Eet groenten, fruit en vis zoveel mogelijk volgens het seizoen.
Voer een restjesdag in
Barst je koelkast en je diepvries vaak van de restjes? Las dan een restjesdag in. Eet af en toe een restje van je avondeten als lunch. Of pimp het met een volkorenwrap, extra groenten, kruiden. Bekijk deze pdf voor inspiratie om je restjes op te maken.
Geef jezelf houvast met vaste dagen
Hou je van structuur? Maak dan bijvoorbeeld van woensdag pastadag, donderdag veggiedag, vrijdag visdag, zondag restjesdag, …
Houd jezelf zoveel mogelijk aan je weekmenu
Wijk niet te veel af van je weekplanning. Maar laat jezelf ook niet tegenhouden om af en toe spontaan buitenshuis iets te gaan eten. Doe je dat vaak? Maak dan je menu en boodschappenlijstje voor maar drie of vier dagen per week.
Snuffel naar nieuwe receptjes
Met de handen in het haar door gebrek aan inspiratie? Sla eens een kookboek open of speur het web af naar eenvoudige gezonde receptjes. Een nieuwkomer in het weekmenu brengt variatie en verrast vaak positief. Houd gemaakte recepten bij in een map of document.
Plan ‘prepmomenten’ in
Gaat het weekplannen je goed af? Stippel dan ook ‘prepmomenten’ uit voor je week. Bereid dan je maaltijden geheel of gedeeltelijk voor. Maak in het weekend bijvoorbeeld een grote pot soep of ratatouille. Bereid granola en fruitsla voor je ontbijt die week. Of snij op zondagavond al de wokgroenten die je op maandag zult gebruiken in je gerecht. Geef je gezonde voorbereidingen een slimme plaats. Plaats gesneden groenten bijvoorbeeld op ooghoogte in de koelkast, in een doorzichtig afgesloten potje. Start je nog maar net met weekmenu’s? Maak dan af en toe een dubbele portie klaar en vries de helft in. Zo zet je op dagen dat het snel moet gaan in een-twee-drie iets gezonds op tafel. Nog vragen? Neem gerust contact met mij op.