Warning: Undefined array key "language" in /var/www/vhosts/dietistenpraktijknoord.nl/httpdocs/cockpit/include/language.class.php on line 91
Behandeling bij diabetes - Dietistenpraktijk Noord - Drachten
Loading...
Skip to Content

Behandeling bij diabetes

Uitleg en behandeling

Diabetes wordt ook wel eens suikerziekte genoemd. Er zijn twee soorten diabetes. De eerste is diabetes type 1. Deze vorm van diabetes uit zich vaak op jonge leeftijd. Bij type 1 diabetes wordt vaak insuline gespoten. 

Diabetes type 2 is de tweede soort. In de volksmond ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Welke medicatie je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid suiker in je bloed. Naast het volgen van een dieet wordt er ook gebruik gemaakt van tabletten en soms insuline.

Lichamelijk 

Als we eten wordt de voeding, de suiker en zetmeel vanaf de mond al omgezet in glucose. Daarna neemt de maag het verteringsproces over en uiteindelijk komen de kleine glucosedeeltjes in de darmen terecht. Glucosedeeltjes zijn zo klein dat ze via de darmwand naar de bloedbaan kunnen gaan. 

Ons lichaam gebruikt de glucosedeeltjes als bron van energie. De glucose gaat naar de lichaamscellen toe om ze te voorzien van energie. Je kunt hierbij denken aan spiercellen, hersencellen of orgaancellen. In deze cellen zit een klein fabriekje (de mitochondriën) die de glucose omzet in energie. Glucose kan niet de cel in zonder sleutel en blijft dus vrij in het bloed zweven. De sleutel is de insuline. 
 

Insuline

Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier. Insuline is dus de sleutel van de cel om de deur te openen voor glucose. Dit betekent dus dat er zonder insuline geen glucose naar de lichaamscel kan gaan. Daardoor krijgt de cel geen glucose en dus geen energie.

Nu is het zo dat bij diabetes mellitus type 2 de cellen minder gevoelig zijn voor de insuline. Daardoor wordt er te weinig insuline aangemaakt. Het gevolg is dat de glucose de lichaamscel niet in kan. Doordat de glucose de cel niet in kan, kan de cel de glucose niet omzetten in energie. Uiteindelijk blijft  de glucose in het bloed rond zweven. En hierdoor stijgt de glucose in het bloed.  
 

Gevolg

Het gevolg is dat het lichaam probeert om de glucose via de nieren en urine uit te scheiden. Daardoor moet je vaker plassen. En doordat je veel plast krijg je dus meer dorst.

Doordat je lichaam te weinig glucose (energie) naar de cellen kan transporteren krijgen de cellen geen aanvoer en dus geen energie. Het gevolg is, dat jij je vermoeid voelt of futloos voelt. Maar het kan ook zijn dat je wazig gaat zien. Daarnaast zet je lever de glucose ook om in vetcellen waardoor je aankomt in gewicht. 

Overgewicht kan er voor zorgen dat je het ontstaan van diabetes type 2 versneld. Als je net de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen van jouw huisarts dan is het mogelijk om met leefstijl en gedragsverandering ervoor te zorgen dat je afvalt.  Doordat je gewicht daalt, is de kans groter dat je bloedsuiker daalt. Soms zelfs zo laag dat je geen diabetes type 2 meer hebt. En dan heb je geen medicatie meer nodig. 
 

Behandeling diabetes door de diëtist

Wat kunnen wij voor jouw betekenen. Een behandeling bij diabetes type 2 kan jou helpen om bij gezond te eten. We bespreken een plan van aanpak. We stellen een doel. En we gaan hier samen mee aan de slag. Ik help jou gemotiveerd te blijven. Dus aan jou de keuze!
 

Huisarts

De huisarts stelt de diagnose diabetes. Vervolgens krijg je of vraag je naar een doorverwijzing voor een diëtist. Doordat je gelijk met een gezond voedingspatroon aan de slag gaat, kun je voorkomen dat er schade in je lichaam ontstaat. En hoe eerder je begint hoe groter de mogelijkheid er is om van je medicatie af te komen en te blijven.
 

Wat houdt een behandeling bij diabetes in?

De behandeling bij diabetes gaat voornamelijk over het innemen van koolhydraten. De voorkeur wordt gegeven aan een koolhydraat-beperkt of-arm dieet. Ik leg je tijdens het spreekuur uit waarom hiervoor wordt gekozen. En dat dit dus de snelste en efficiëntste manier is om diabetes aan te pakken.
Herken je je in de volgende opsomming. Dan is het verstandig om een afspraak met mij in te plannen.   

Zelf je bloedsuiker verlagen. 

Je kunt alvast beginnen de door:
  • Te stoppen met roken (ik kan je hier ook bij helpen)
  • Een dagboek bij te houden van wat je eet, zodat je inzicht krijgt in wat je eet. 
  • Probeer voldoende te  bewegen. Dit betekent minimaal een half uur per dag actief te zijn (wandelen, fietsen, joggen, tuinieren etc.)  
  • Leren omgaan met spanningen en stress

 

Maak een afspraak

Waarom kies jij voor Diëtistenpraktijk Noord?

01. Eén aanspreekpunt
02. Resultaat gerichte benadering
03. Afvallen zonder een streng dieet

Reviews

Blog

Vermoeidheid door vitaminetekort

Vermoeidheid door vitaminetekort

Kim • dinsdag 1 februari 2022
Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om...
Lees meer
De gezondheidsvoordelen van avocado olie

De gezondheidsvoordelen van avocado olie

Kim • zondag 17 januari 2021
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Avocado is de vrucht van de Persea gratissima (avocadoboom). De avocado boom kent zijn oorsprong in het subtropische...
Lees meer
PCOS en gezonde voeding

PCOS en gezonde voeding

Kim • donderdag 13 januari 2022
Vraag je diëtist naar PCOS en gezonde voeding. Polycysteus ovariumsyndroom is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden en problemen met het metabolisme veroorzaakt. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende gezondheidstoestand die wordt ervaren door een op de 10 vrouwen in de...
Lees meer

Contact

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Adres
De nova cura 11
9207 BN Drachten
info@dietistenpraktijknoord.nl
Openingstijden
Maandag 09:00 - 21:00
Dinsdag 09:00 - 21:00
Woensdag 09:00 - 21:00
Donderdag 09:00 - 21:00
Vrijdag 09:00 - 21:00
Zaterdag 09:00 - 12:00
Zondag Gesloten
Contact
info@dietistenpraktijknoord.nl
06 429 55 281
Patiëntenfederatie Nederland
Nederlandse Coeliakie Vereniging
Kwaliteitsregistratie voor Paramedici
06 429 55 281