Een voedselintolerantie of voedingsintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken en bij een allergie wel.
De darmen reageren bij een voedselintolerantie op bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt doordat er een bepaald enzym mist. Dat is de reden dat de darmen de voedingsmiddelen niet kunnen verdragen of opnemen. Om die reden kan een voedselintolerantie verschillende lichamelijke gevolgen hebben.
Reactie op voeding
Je hebt een bepaalde inname van een voedingsproduct nodig om een reactie uit te lokken bij een voedselintolerantie. Deze reactie heet een grenswaarde of tolerantiegrens. Deze grens verschilt per persoon.
Klachten
Doordat je een bepaalde hoeveelheid binnen moet krijgen, uiten de klachten zich langzaam. Ze lijken om de klachten van een voedselallergie maar zijn minder ernstig. Een intolerantie geeft vage en onduidelijke klachten. Deze klachten kunnen zich uiten via de luchtwegen, de huid, de maag en darmen, de hersenen of het hart.
Lees hieronder de volgende lichamelijke reacties.
Klachten aan de luchtwegen zijn vaak verkoudheidsklachten, jeukende neus kortademig, hoesten, piepende adem, pijn op de borst, benauwd, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen.
Bij de huid uiten de klachten zich door middel van uitgebreide roodheid of uitslag over het hele lichaam, jeuk en/of zwelling van tong en/of lippen genaamd (Orale-allergiesyndroom/OAS).
Een uiting van maag en darmen klachten zijn pijn, buikkrampen, braken, diarree, slikproblemen en/of misselijkheid.
Klachten die zich uiten via de hersenen zijn bijvoorbeeld angst, hoofdpijn en/of een metaalsmaak in de mond.
Bij het hart kun je denken aan klachten als een zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, bleke of blauwe huid, shock en/of bewusteloosheid.
Hierbij de meest voorkomende intoleranties
Melk- en melkproducten
Tarwe en Gluten
Peulvruchten/ pinda
Eieren
Gist
Frutose
Histamine
kleurstoffen in voeding
Behandeling voedselintolerantie
Voor de behandeling van een voedselintolerantie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsmiddelen. Zo wordt de grenswaarde bepaald. Deze test heet een provocatie test.
Deze test hoef je gelukkig niet alleen te doen, daarbij kan ik jou helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op.
Maak een afspraak
Voor Een Persoonlijke Voedingsanalyse
Blijf actief gezond aan de hand van de laatste wetenschap.
Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Een gezond weekmenu zorgt ervoor dat jij je eetbuien onder controle krijgt. Laat...
In dit artikel ga ik dieper in op de feiten over cholesterol. Wat zegt de wetenschap hierover. En welke voeding kun je het beste nemen om je cholesterol op niveau te houden.
Wat is cholesterol
Cholesterol is...
Vermoeidheid kan ontstaan door vitaminetekort
Hoe kun je vermoeid worden door vitamine tekort? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitaminen zijn nodig voor een de groei, ontwikkeling en om...